Inventarisatieweekend
Inventarisatie weekend 2020
Dal van de Vlootbeek
Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 juni 2021 zal het inventarisatieweekend worden georganiseerd in het dal van de Vlootbeek. Samen met Stichting het Limburgs Landschap worden de verschillende natuurgebieden in het Vlootbeekdal, zoals Landgoed Aerwinkel, het Munningsbosch, Het Sweeltje, het Reigersbroek, Landgoed Rozendaal en Linner Weerd onderzocht.
Overnachting
We overnachten in Holsterhof in Posterholt
Opgave
Aanmelden via / genootschapsweekend#aanmelden of via het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Kapellerpoort 1, 6041 HZ Roermond, tel. 0475-386470.
Eerdere edities
Inventarisatie weekend 2020
Kempen-Broek en het land van Weert
Op zaterdag 20 en zondag 21 juni 2020 zal het inventarisatieweekend worden georganiseerd in Stramproy. Hier waren we al een keer in 2011, dus een goede kans om nog een keer terug te kijken en opnieuw gegevens te verzamelen in een gebied dat door veel mensen niet of weinig wordt bezocht. Tijdens dit weekend worden de natuurgebieden in het Kempen-Broek en het Land van Weert geïnventariseerd.
Het Kempen-Broek is een uitgestrekt natuurgebied aan weerszijden van de Nederlands-Belgische grens. Hier liggen natuurgebieden als de Boberden, het Wijfelterbroek, de Kettingdijk en de Laurabossen. Andere interessante natuurgebieden in deze regio zijn de Tungelerwallen met hun stuifduinen, de natte laagtes van het Heijkersbroek en Laagbroek en het dal van de Tungelroyse Beek. Verder liggen er allerlei Peelrestanten, waaronder de Moeselpeel en de Kootspeel. Tijdens dit weekend gaan we proberen in deze hoek van Limburg zoveel mogelijk soorten planten en dieren waar te nemen. Dit in het kader van het 10.110 soortenjaar waarin iedere nieuwe soort zeer welkom is. Onze focus zal dit keer liggen op de diverse insectengroepen. Daarbij krijgen we hulp van onderzoekers van EIS-Nederland.
Tijdens het weekend zullen inventarisaties worden verricht aan onder meer libellen, dagvlinders, kevers, wantsen, bijen, zweefvliegen en sprinkhanen. Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan soortgroepen als planten, zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en planten. ’s Nachts zal onderzoek plaatsvinden naar vleermuizen en nachtvlinders.
Er zijn enkele excursies voorzien. De Plantenwerkgroep bezoekt natuurgebied De Krang en het Laagbroek bij Swartbroek, de Wantsenstudiegroep gaat op stap in de Tungelerwallen (zaterdag), de Paddenstoelenstudiegroep bezoekt de Kettingdijk (zaterdag) en de Werkgroep EPT inventariseert de Tungelroysche Beek (zaterdag).
Zaterdag 20 juni:
-
Excursie Paddenstoelenstudiegroep naar de Kettingdijk
Excursieleider: Mark Smeets en Henk Henczyk.Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie: Kruising van Kettingdijk met de Bocholterweg/Delbroekweg te Weert.
Starttijd: 10:00 uur - Excursie Wantsenstudiegroep naar de Tungelerwallen
Excursieleider: Reinier Akkermans
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Aanvang: 10.30 uur Sint Barberaplein in Tungelroy (bij de kerk).
- Excursie Werkgroep EPT naar de Leukerbeek en de Tungelroysche Beek
Excursieleider: Harry Tolkamp
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanvang: 9.30 uur - Excursie Molluskenstudiegroep
Excursieleider: Stef Keulen
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanvang: 9.30 uur. - Excursie Herpetelogische Studiegroep naar de Krang, Siendonk en Bakewells Peelke
Excursieleider: Pieter Puts
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanvang: 10.00 uur bij de kerk van Swartbroek aan het Cornelisplein
Zondag 21 juni: - Excursie Plantenwerkgroep naar de Krang en het Laagbroek
Excursieleider: Olaf Op den Kamp
Andere opzet ten gevolge van de Corona-maatregelen
Door de door de overheid opgelegde maatregelen ten gevolge
van de corona-crisis krijgt dit Genootschapsweekend een
andere invulling dan in andere jaren. We gaan als vanouds een
mooi natuurgebied in onze provincie inventariseren. Tijdens
deze inventarisatie gaan we op stap in kleine groepjes, maximaal
5 deelnemers, waarbij we de afstandsregel van 1,5 meter
kunnen aanhouden. Aanmelden voor een bepaalde excursie is
daarom verplicht. U hoort dan van de excursieleider op welk
startpunt u hoe laat wordt verwacht. De gezamenlijke start en
afsluiting, evenals de overnachting, vervallen omdat hier de afstandregel
minder goed te handhaven is. We hopen hiervoor op
uw begrip, maar hopen dat u wel naar onze excursies, die zowel
op zaterdag als op zondag worden georganiseerd, komt.
Gratis deelname
Door het wegvallen van de overnachting en de gezamenlijke afsluiting is deelname aan de excursies natuurlijk gratis.
Inventarisatieweekend 2019.
De Kop van Noord-Limburg.
Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni 2019 zal het inventarisatieweekend worden georganiseerd in de Kop van Noord-Limburg. Hier waren we al een keer in 2009, dus een goede kans om nog een keer terug te kijken en opnieuw gegevens te verzamelen in een gebied dat door veel mensen niet of weinig wordt bezocht. Tijdens dit weekend worden de natuurgebieden in het noorden van onze provincie geïnventariseerd.
De Sint-Jansberg is begroeid met oude loofbossen op de stuwwal van Nijmegen, waarin het Vliegend hert nog te vinden is. Ook liggen er naaldbossen en, door het ontstaan van kwel op de slecht doorlatende onderlagen, bronnetjesbossen met Zwarte els. In het gebied zijn overgangen aanwezig van droog naar zeer nat met brongebieden en veenmoerassen.
Het heidegebied van de Heumense schans op de Mookerheide kenmerkt zich door prachtige vergezichten over het Maasdal. Tussen de Struikheide groeit Brem en Pijpenstrootje. Het gebied wordt begraasd door runderen en schapen. Er leven Dassen, Zandhagedissen en Ringslangen. Ook de Heivlinder en Kommavlinder zijn hier te vinden. De Roodborsttapuit is, evenals de Boomleeuwerik, een talrijke broedvogel.
Iets zuidelijker, nabij Gennep, liggen de Zeldersche Driessen. De Zeldersche Driessen is een Natura 2000-gebied langs het riviertje de Niers. Op de rivierduinen groeit natuurlijk loofbos en langs de Niers ligt een soortenrijk stroomdalgrasland met de erbij behorende plantengroei.
We verblijven in Afferden, op de groepsaccommodatie The Turnery (www.turnery.nl). Naast de slaapzalen is er ook een mooie camping, dus ook mensen die willen kamperen zijn van harte welkom. Geef dit svp wel tijdig door.
Ons verblijf ligt vlakbij Het Quin, een heidegebied met paraboolduinen dat doorsneden wordt door vennetjes. Er is zowel droge als natte heide te vinden. Typerend zijn ook de stuifzanden.
In het Lange Ven, een oude Maasmeander, groeien Wateraardbei, Moerashertshooi en Waterdrieblad.
Tijdens het weekend zullen inventarisaties worden verricht in het kader van de nog te verschijnen atlassen van libellen en sprinkhanen. Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan soortgroepen als planten, zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en dagvlinders. ’s Nachts zal onderzoek plaatsvinden naar vleermuizen en nachtvlinders.
Opgave
Opgave of het aanvragen van informatie via het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Kapellerpoort 1, 6041 HZ Roermond, telefoon 0475-386470, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Kosten.
De kosten voor het gehele weekend bedragen € 40,00. Dit is inclusief de overnachtingen en de maaltijden op zaterdag en zondag.
Wanneer ?
Vrijdag 28 juni:
Inloop vanaf 19.00 uur.
20.00-21.00 uur inleidende lezing over het gebied door Jan van Mierlo van Natuurmonumenten.
21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zaterdag 29 juni:
9.00 uur start excursies vanaf accommodatie.
18.00 uur vertrek voor diner.
21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zondag 30 juni:
9.00 uur start excursies vanaf accommodatie.
Circa 15.00 uur afsluiting van het weekend.
Genootschapsweekend 2018: DE PEEL
Van vrijdag 29 juni tm zondag 1 juli 2018 organiseert het Natuurhistorisch Genootschap weer een inventarisatieweekend. Dit keer bezoeken we de Peel en de Peelvenen rondom Weert. We gaan in groepjes van 4-5 personen op zoek naar de flora en fauna. Tijdens het weekend staat namelijk niet alleen het inventariseren, maar ook het van elkaar leren over de natuur centraal. Zo proberen we er een leuk en gezellig weekend van te maken.
Waar ?
Groepsaccommodatie Aan de Linde Maasbree Struiken 6 5993 NA Maasbree
Wanneer ?
Vrijdag 29 juni:
Inloop vanaf 19.00 uur.
20.00-21.00 uur inleidende lezing door Karel Küsters, projectleider ecologie Life+project Groote Peel.
21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zaterdag 30 juni:
9.00 uur start excursies vanaf accommodatie.
18.00 uur vertrek voor diner.
21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zondag 2 juli:
9.00 uur start excursies vanaf accommodatie.
Circa 15.00 uur afsluiting van het weekend.
Kosten
Deelname kost € 40,00, dit is inclusief twee overnachtingen, twee keer ontbijt en het avondeten op zaterdag. Wel zelf lakens meebrengen. Kamperen kan eventueel ook; dit graag ruim van tevoren aangeven. Aanmelden via / genootschapsweekend#aanmelden of via het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond,, tel. 0475-386470.
G e n o o t s c h a p s w e e k e n d 2 0 1 7
Jaarlijks organiseert het Natuurhistorisch Genootschap een inventarisatieweekend in Limburg. Tijdens dit weekend wordt onderzoek uitgevoerd door zoveel mogelijk studiegroepen van het Natuurhistorisch Genootschap.
Van vrijdag 30 juni tm zondag 2 juli 2017 organiseert het Natuurhistorisch Genootschap weer een inventarisatieweekend. Dit keer bezoeken we het gebied aan de oostzijde van de Maas tussen Roermond en Venlo. We gaan in groepjes van 4-5 personen op zoek naar de flora en fauna in het Swalmdal en in de nieuw ontstane natuurgebieden aan de oostkant van de Maas tussen Roermond en Venlo. Daarin liggen diverse natuurgebieden waaronder het Swalmdal, de Rijkelse Beemden, de Donderberg, het Jaomerdal, de Holtmühle, het Brachter Wald, de Boesheide, het Beesels Broek, het Blankwater en de Hillenrader Bossen. Zowel ervaren als beginnende natuurliefhebbers zijn uitgenodigd. Tijdens het weekend staat namelijk niet alleen het inventariseren, maar ook het van elkaar leren over de natuur centraal. Zo proberen we er een leuk en gezellig weekend van te maken.
Waar ?
We verblijven in Pension Groenewoud, Groenewoud 8, 6071 RB Swalmen
Wanneer ?
Vrijdag 30 juni:
Inloop vanaf 19.00 uur.
20.00-21.00 uur inleidende lezing.
21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zaterdag 1 juli:
9.00 uur start excursies vanaf Pension Groenewoud.
18.00 uur vertrek voor diner.
21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zondag 2 juli:
9.00 uur start excursies vanaf Pension Groenewoud.
Circa 15.00 uur afsluiting van het weekend bij Pension Groenewoud.
Kosten
Deelname kost € 40,00, dit is inclusief twee overnachtingen, twee keer ontbijt en het avondeten op zaterdag. Wel zelf lakens meebrengen. Kamperen kan eventueel ook; dit graag ruim van tevoren aangeven. Aanmelden via / genootschapsweekend#aanmelden of via het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond,, tel. 0475-386470.
Editie 2016:
De Grensmaasvallei
Van 17 tot en met 19 juni 2016 staat het inventariseren van de Grensmaasvallei centraal. We gaan in groepjes van 4-5 personen op zoek naar de flora en fauna in de nieuw ontstane natuurgebieden tussen Maastricht en Meers. Zowel ervaren als beginnende natuurliefhebbers zijn uitgenodigd. Tijdens het weekend staat namelijk niet alleen het inventariseren, maar ook het van elkaar leren over de natuur centraal. Zo proberen we er een leuk en gezellig weekend van te maken.
Rivierpark Maasvallei
We onderzoeken het RivierPark Maasvallei. Dit 40 kilometer lange onbevaarbare Maastraject ligt op de grens van België en Nederland. Hier komt een ca 2.500 ha groot grensoverschrijdend natuurgebied van Europese allure tot ontwikkeling. Het gaat om 1.250 ha dynamische natuur aan beide zijden van de rivier. De Maas is hier een grindrivier, waar de natuur na grindwinning en rivierverruiming vrij spel krijgt. Nederlandse en Vlaamse natuurorganisaties beheren de oevers.
In Meers is in 2001 het Grensmaasproject bij wijze van proefproject van start gegaan (50 ha). In 2008 is dit proefproject afgerond. Natuurmonumenten beheert dit deelgebied. Het is een belangrijk voorbeeldgebied voor de overige terreinen langs de Grensmaas. Sindsdien hebben direct naast het proefproject en elders langs de
Grensmaas nieuwe afgravingen van grind plaatsgevonden. Het wordt hier ‘ondiep’ gewonnen, waardoor een flink verbrede en natuurlijke rivier ontstaat. De rivier is dan beter in staat hoogwaters op te vangen, ook in de toekomst, met het oog op klimaatverandering.
Op plekken waar het grind dieper wordt gewonnen vindt later opvulling plaats met dekgronden (kleiberging), zodat nergens diepe grindgaten achterblijven. De grindbanken in en naast de rivier zuiveren het water op een natuurlijke manier. Het wemelt er daarom van de watervogels en voor riviervissen als Barbeel en Kopvoorn ontstaan geschikte paaiplaatsen. Vanuit het zuiden voert de Maas plantenzaden aan. Zij zorgen voor de begroeiing van de hogere grindbanken. Natuurlijke processen zoals erosie en sedimentatie door de rivier en spontane plantengroei zijn hier goed te zien. Konikpaarden insecten en vogels.
In juni 2015 werd het nieuwe natuurgebied in Borgharen geopend; dit wordt beheerd
door Staatsbosbeheer. Ook hier kun je ontdekken struinnatuur is ontstaan (125 ha), gelegen schuin tegenover het al oudere natuurgebied Hochter Bampd (B). Op www.dwaalfilm.eu staan fraaie filmpjes die de natuurlijke ontwikkelingen in deze gebieden al in beeld brengen.
Waar ?
We verblijven in Vakantieboerderij Bruisterbosch, Bruisterbosch 5, 6265 NK Sint-Geertruid.
Wanneer ?
Vrijdag 17 juni:
Inloop vanaf 19.00 uur. 20.00-21.00 uur inleidende lezing ‘Ontwikkeling van spontane riviernatuur in RivierPark Maasvallei’ door Hettie Meertens van Ark Natuurontwikkeling. 21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zaterdag 18 juni:
9.00 uur start excursies in de Grensmaasvallei vanaf Vakantieboerderij Bruisterbosch. 18.00 uur vertrek voor diner. 21.30 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zondag 19 juni:
9.00 uur start excursies in de Grensmaasvallei vanaf Vakantieboerderij Bruisterbosch. Circa 15.00 uur afsluiting van het weekend.
Kosten
Deelname kost € 40,00, dit is inclusief twee overnachtingen, twee keer ontbijt en het avondeten op zaterdag. Wel zelf lakens meebrengen. Kamperen kan eventueel ook; dit graag ruim van tevoren aangeven. Aanmelden via / genootschapsweekend#aanmelden of via het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond,, tel. 0475-386470.
Editie 2015:
HET BOVEN-GEULDAL
Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juni 2015 organiseert het Natuurhistorisch Genootschap in samenwerking met Ark Natuurontwikkeling een onderzoeksweekend in het Boven-Geuldal. We hopen natuurlijk dat het zoals elk jaar leuke en gezellige dagen worden waarop natuurliefhebbers van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, Ark Natuurontwikkeling en Natagora elkaar kunnen ontmoeten. We zullen onderzoek doen in kleine groepjes van circa 4-5 personen. Zowel ervaren natuuronderzoekers als beginners zijn welkom.
We willen u vragen om u alvast aan te melden als u van plan bent om deel te nemen aan het gehele weekend of ook als u enkel een dag of avond wilt komen. Dat kan via het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0475-386470). Meer informatie hieronder.
Natuurgebieden
We bezoeken een aantal terreinen die beheerd worden door Ark Natuurontwikkeling in het Geuldal en het Selzerbeekdal. Het gaat om graslanden in de omgeving van Wolfhaag met heggen, hoogstamboomgaarden en moerasjes langs de beekjes. Hier gaan we op zoek naar planten, vogels (waaronder de Grauwe klauwier), libellen, sprinkhanen en vlinders. Uit de omgeving van Vijlen hopen we cameravalbeelden van de Wilde kat te kunnen uitlezen en hier gaan we ook op zoek naar planten, vogels en sprinkhanen. Bij Dal-Bissen bekijken we enkele graften met resten van de oorspronkelijke graslandflora, de flora van de bosranden en de herpetofauna. Daarnaast gaan we op onderzoek in de bloemrijke graslanden langs de Geul bij Stokhem. Hier bekijken we welke flora, vleermuizen en nachtvlinders er aanwezig zijn.
Daarnaast onderzoeken we de natuurwaarden in enkele terreinen in het Belgische Geuldal die beheerd worden door de Belgische natuurorganisatie Natagora. Deze terreinen liggen tussen de Nederlandse grens en Plombières en bestaan uit moerassen langs de Geul, resten van zinkgraslanden en een oud terrein van een zinkfabriek. In deze omgeving leven bijzondere diersoorten waaronder Ringslang en Rode wouw. Daarnaast hopen we ook restanten van de zinkflora met Zinkviooltje, Blaassilene en Zinkboerenkers met daarbij horende dagvlinders en sprinkhanen te vinden.
Waar?
De overnachtings- en verzamelplaats is Groepsaccommodatie en camping ’t Zinkviooltje, Plaatweg 10, 6285 NK Epen
Wanneer?
Vrijdag 12 juni: Inloop vanaf 19.00 uur. 20.00-21.00 uur inleidende lezing over de verschillende te bezoeken gebieden door Hettie Meertens van Ark Natuurontwikkeling. 21.30 uur: vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies omgeving ’t Zinkviooltje en Stokhem.
Zaterdag 13 juni: 9.00 uur start excursies vanaf ’t Zinkviooltje, doel van vandaag zijn met name terreinen in het Belgische Geuldal. 18.00 uur begin buffet. 21.00 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies omgeving Sippenaeken, omgeving Vijlen en omgeving ‘t Zinkviooltje
Zondag 14 juni: 9.00 uur start excursies vanaf ’t Zinkviooltje, bezoek aan terreinen bij Wolfhaag, Vijlen, Dal-Bissen, Cottessen, Stokhem enz. circa 15.00 uur: afsluiting van het weekend.
Kosten
De kosten zijn dit jaar vastgesteld op € 40,00 per persoon. Dit is dan inclusief twee overnachtingen, ontbijt en lunchpakket op zaterdag en zondag en een diner op zaterdagavond.
Denk aan een hoeslaken, een slaapzak en een kussen.
Voor aanmelding en meer informatie kunt u terecht op het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond, tel. 0475-386470 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef ook uw wensen door, of u een bepaald dieet volgt of vegetariër bent.
Genootschapsweekend Zuidelijke Maasduinen.
In het weekend van 27 tm 29 juni organiseerde het Natuurhistorisch Genootschap haar jaarlijkse inventarisatieweekend. Dit keer warden de zuidelijke Maasduinen bezocht. Dit met het oog op het mogelijk uitbreiden van Nationaal Park De Maasduinen. In totaal namen 47 natuurliefhebbers deel aan dit jaarlijkse evenement. In kleine groepjes werden de verschillende natuurgebieden op verzoek van Stichting het Limburgs Landschap onderzocht op het voorkomen van flora en fauna.
Op vrijdagavond opende Henk Heijligers van Het Limburgs Landschap het weekend met een inleidende lezing op het gebied. Daarna trokken de onderzoekers naar de Dorperheide waar grote aantallen Rugstreeppadden werden gezien. Deze dieren kunnen zich in de ondiepe plassen in dit gebied prima voortplanten. Ook werden jonge Ransuilen waargenomen.
Op zaterdag trokken 10 verschillende groepen er op uit. Eén groep was gericht op de verschillende natuurgebieden langs de Maas. Zo werd in de Barbara’s Weerd de Welriekende agrimonie gezien. De Herpetologische studiegroep ging op onderzoek op Landgoed Arcen en vond daar in een poelen larven van de Kamsalamander.
De Vissenwerkgroep monitoorde enkele kleine beken. In de Roobeek werden Kleine modderkruipers en twee soorten exotische grondels, waaronder de Zwartbekgrondel en de Marmergrondel, aangetroffen. Het Straelens broek, waar enkele jaren geleden nog maisakkers lagen, liet een fraaie ontwikkeling zien met velden Kleine zonnedauw en enkele exemplaren Moeraskartelblad en Blauwe knoop. Ook de vogels waren hier de moeite waard met een jagend paartje Boomvalken en een IJsvogel. In de directe omgeving werd Drijvende waterweegbree gezien, een soort die op Europees niveau zeer zeldzaam is.
Bij de Dorperheide werd het zeldzame Klein glaskroos ontdekt.
In de nacht van zaterdag op zondag werd er onderzoek gedaan aan vleermuizen. Dit leverde maar liefst 5 soorten op waarbij de Bosvleermuis de meest bijzondere was.
Op zondag werd in het Zwart Water de bijzondere oevervegetatie bekeken met soorten als Waterscheerling, Gesteeld glaskroos, Pilvaren en Naaldwaterbies. Ook vlogen er veel libellen waaronder opvallend veel Koraaljuffers.
Alle waarnemingen worden opgeslagen in de Nationale Databank Flora-Fauna en zullen worden ingezet bij het beheer van de natuurgebieden.
Natuuronderzoek tussen Venlo en Hamert
Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juni 2014 organiseert het Natuurhistorisch Genootschap weer een inventarisatieweekend in het gebied tussen Venlo in het zuiden en het Gelders-Nierskanaal in het noorden. We bezoeken een aantal natuurterreinen, waarvan de meeste beheerd worden door Stichting het Limburgs Landschap. Doel van dit weekend is om het gebied ten zuiden van het huidige Nationale Park De Maasduinen grondig te inventariseren en zoveel mogelijk soorten dieren en planten waar te nemen. Daarnaast hopen we natuurlijk ook dat het zoals elk jaar een leuke en gezellige dag wordt waarop natuurliefhebbers van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en Stichting het Limburgs Landschap elkaar kunnen ontmoeten.
De Zuidelijke Maasduinen
Het Zwart Water is een gevarieerd gebied rond de Venkoelen, een oude Maasmeander. Hierin groeit een moerasvegetatie met zeldzame soorten als Waterdrieblad, Adderwortel en Holpijp. Op de opgestoven rivierduinen groeien eiken-berkenbossen. In de heischrale graslandjes groeien onder meer Zandblauwtje, Klein vogelpootje en Muizenoortje.
Het Vreewater ligt langs de Duitse grens en bestaat voornamelijk uit grasland doorsneden door heggen en houtwallen. Ook hier heeft moerasherstel plaatsgevonden.
De Ravenvennen, een complex van enkele tientallen vennen, liggen te midden van droge loof- en naaldbossen, maar ook heidegebieden en broekbossen ontbreken niet. Een aantal vennen was verdwenen, maar zijn in 2004 hersteld.
Op Landgoed Arcen ligt een elzenbroekbos langs de Lommerbroeklossing en oude gemengde bossen op hoger gelegen delen. Op de oude stuifzandkoppen groeien grove dennenbossen met berkenbroekbossen ertussen. Daarnaast liggen er enkele vennen. In het Straelens broek ligt een rietveld met bijzondere rietvogels.
De Dorperheide en Walbeckerheide vormen een complex van voormalige zand- en grindgaten met daartussen hogere zandgebieden die met naald- en loofhout beplant zijn.
Langs de Maas ligt het natuurontwikkelingsterrein Barbara's Weerd ,met een ruigtezone direct langs de Maas en vochtige, bloemrijke graslanden iets hogerop waarin diverse stroomdalplanten voorkomen.
Hier zal gekeken worden naar diverse soortgroepen, zoals planten, sprinkhanen, libellen, dagvlinders, zoogdieren en nachtvlinders.
Praktische informatie.
Waar?
De overnachtings- en verzamelplaats is Recreatie Maasland, Rijksweg Zuid 14 A, 5856 AB Wellerlooi.
Wanneer ?
Vrijdag 27 juni:
inloop vanaf 19.30 uur.
20.00 uur: inleidende lezing over het gebied door Henk Heijligers van Stichting het Limburgs Landschap.
21.30 uur: vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies.
Zaterdag 28 juni:
9.00 uur: start excursies vanaf Recreatie Maasland.
18.00 uur: vertrek voor diner.
Zondag 29 juni:
9.00 uur: start excursies vanaf Recreatie Maasland.
Rond 15.00 uur afsluiting weekend met koffie en vlaai.
Kosten
De kosten zijn dit jaar vastgesteld op € 35,00 per persoon. Dit is inclusief twee overnachtingen, een ontbijt en lunchpakket op zaterdag en zondag, en een diner op zaterdagavond.
Voor aanmelding (voor 20 juni s.v.p.) en meer informatie kunt u terecht op het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0475-386470.
INVENTARISATIEWEEKEND 2013
Het Roerdal
Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli 2013 organiseerde het Natuurhistorisch Genootschap een inventarisatieweekend in het Roerdal.
We overnachten in de Holsterhof in Posterholt.
INVENTARISATIEWEEKEND 2012
Natuurpark de Meinweg
Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juli 2012 organiseerde het Natuurhistorisch Genootschap een inventarisatieweekend in de Meinweg. Hier werd gekeken worden naar diverse soortgroepen, zoals planten, sprinkhanen, libellen, dagvlinders, zoogdieren en nachtvlinders.
We overnachten op groepsaccomodatie Beatrix jeugdcentrum
INVENTARISATIEWEEKEND 2011
Natuur op de grens in het Grenspark Kempen-Broek
Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juli 2011 organiseerde het Natuurhistorisch Genootschap weer een inventarisatieweekend. Er wordt onderzoek gedaan in het Grenspark Kempen-Broek. Hier werd gekeken worden naar diverse soortgroepen, zoals planten, sprinkhanen, libellen, dagvlinders, zoogdieren en nachtvlinders.
We overnachten op groepsaccomodatie/ mini-camping Molenbroek in Stramproy.
INVENTARISATIEWEEKEND 2010
Natuur op de grens in Natuurpark Rode Beek-Rote Bach
Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 juni 2010 organiseerde het Natuurhistorisch Genootschap een inventarisatieweekend in de Schinveldse bossen en het dal van de Rode beek en omgeving. Hier werd gekeken naar diverse soortgroepen.
De Schinveldse bossen vormen het grootste aaneengesloten bosgebied in het noordoosten van Zuid-Limburg. De bossen liggen op de helling van een beekdal en gaan geleidelijk over in de vochtige graslanden langs de beek. Op sommige plaatsen komt kwelwater aan de oppervlakte door twee dikke ondoorlaatbare kleilagen in de bodem. Het bos wordt plaatselijk onderbroken door landbouwpercelen en groeven die zijn ontstaan door de afgraving van klei.
De noordelijke naaldbossen liggen op zandgrond.
Het merendeel van de bossen is rond 1900 aangeplant op voormalige heidegronden. Dat hier voorheen heide was, is nog te zien aan het plaatselijk voorkomen van struikheide en het veelvuldig voorkomen van de blauwe bosbes. Door dit bos lopen kaarsrechte wegen en afwateringsgreppels uit de tijd dat het gebied als productiebos werd gebruikt. Natuurmonumenten vormt de grovedennenbossen om tot natuurlijkere loofbossen. In het zuiden en oosten zijn de wandelpaden smaller en kronkeliger. Hier liggen eeuwenoude loofbossen waarvan de bodem bestaat uit löss.
In het eiken-beukenbos groeit wilde kamperfoelie. Het is de voedselplant van de kleine ijsvogelvlinder, die voorkomt langs de bosranden. In het bos broeden diverse soorten roofvogels. Ook zangvogels als Fluiter, Bonte vliegenvanger en Middelste bonte specht zijn er te vinden. Voorkomende zoogdieren zijn vos, de zeldzame boommarter, steenmarter en ree.
In het bos liggen enkele oude groevencomplexen waarvan een aantal diepe bakken met steile wanden hebben. Deze zijn ontstaan door kleiafgraving. In de rietzomen bij de groeven broeden bruine kiekendief, oeverzwaluw en dodaars. De afgravingen zijn daarnaast van belang voor libellen. Rond de Grote Allee bevinden zich maar liefst twintig soorten, waaronder de zeldzame bruine winterjuffer. Verder leven bij de groeven veel reptielen en amfibieën zoals de vinpootsalamander en de hazelworm.
Waar de kleilagen dieper in de bodem zitten, liggen akkers en weilanden. Het Boschveld is een voormalige es die bijna helemaal is omsloten door bos. In de Romeinse tijd was dit deel al in gebruik als landbouwgrond. Aan het begin van de twintigste eeuw werd nog landbouw bedreven en groeiden hier veel akker(on)kruiden. Met de komst van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn veel soorten verdwenen. Kruiden die er nog te vinden zijn, zijn gele ganzenbloem, akkerleeuwenbek en gewone margriet. In het Boschveld broeden tapuit, nachtzwaluw en roodborsttapuit. Ook vleermuizen houden van dit halfopen landschap. Een bedreigde soort die voorkomt in het gebied is de baardvleermuis. Het is de bedoeling om in de toekomst het agrarisch gebruik van de landbouwenclaves te beëindigen en een natuurgebied te ontwikkelen waarbij het halfopen karakter behouden blijft.
In het noorden ligt het Leiffenderveld dat sinds 1974 in gebruik is als zweefvliegveld. Ten noorden en ten oosten van het zweefvliegveld liggen waardevolle vochtige schraalgraslanden met soorten als moerasviooltje, blauwe zegge en wateraardbei. Ten westen van het vliegveldje ligt een open weidegebied. Ten noorden van het zweefvliegveld ligt een stukje droge heide met pilzegge en tormentil. Ten oosten van de Bergenboschvijver ligt een strook vochtige heide. Hier groeien dophei, padderus en echt duizendguldenkruid.
De Schinveldse Bossen worden in het noorden begrensd door de Rodebach. Afwatering van het natuurgebied gebeurt door de Ruscherbeek die uitmondt in de Rode Beek. Beide beken liggen diep in het landschap en volgen niet hun natuurlijke loop. Zo is de beekloop van de Ruscherbeek bij de zweefvliegbaan om de landingsbaan heen gelegd. De bedoeling is om de Schinveldse Bossen en het Dal van de Rode Beek met elkaar te verbinden. De beekdalen van de Ruscherbeek, de Rodebach en de Rode Beek spelen hierbij een grote rol.
Een indruk van de weekenden van de voorgaande jaren?
inventarisatieweekend 2006
inventarisatieweekend 2005
inventarisatieweekend 2004
