De Plantenstudiegroep is één van de studiegroepen van het Natuurhistorisch Genootschap. De Plantenstudiegroep (PSG) werd op 14 december 1978 opgericht met het doel om de flora in de provincie Limburg nader te bestuderen en in kaart te brengen.
Dit doel hebben we nog steeds, al hebben we ons werkterrein in de loop der tijd ietwat uitgebreid tot een gebied van circa 100 kilometer rondom Valkenburg. Zo trekken we regelmatig naar de Eifel, de Belgische Ardennen of Belgisch-Limburg. Toch proberen we ook dit jaar weer om ons eigen gebied en onze hoofddoelstellingen, namelijk het bestuderen en inventariseren van planten, niet te vergeten.
Tijdens iedere excursie wordt er daarom voldoende tijd ingeruimd om de soorten met behulp van een flora op naam te brengen. Ook beginners zijn hierbij van harte welkom. Zij kunnen van de meer ervaren leden leren determineren en ook hoe ze een flora moeten gebruiken. Een goede veldflora en een loep mogen dus tijdens geen enkele tocht ontbreken. Van alle tochten worden verslagen gemaakt, al dan niet in de vorm van streeplijsten. Deze zijn in te zien op de website van de Plantenstudiegroep.
Tijdens avondbijeenkomsten worden moeilijke soortgroepen of botanisch interessante gebieden verder toegelicht
Activiteiten
Door de Plantenstudiegroep worden de volgende activiteiten georganiseerd:
Lezingen
In de wintermaanden organiseert de Plantenstudiegroep lezingen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van de floristiek en de botanie. De avonden worden gehouden in het Natuurhistorisch Museum Maastricht en duren van 20.00 tot circa 22.30 uur.
Excursies
In het voorjaar en de zomer heeft de Plantenstudiegroep nagenoeg elke zaterdag een excursie. De excursies gaan naar interessante gebieden in Limburg, maar ook regelmatig naar het nabijgelegen buitenland.
Sinds enkele jaren gaan we ook in de winter naar buiten. Op plantengebied is er dan natuurlijk niet heel veel te beleven. De wandelingen zijn dan ook meer gericht op het landschappelijk schoon en ook voor de gezelligheid. Natuurlijk wordt er wel stil gestaan bij bijzondere mossen, paddestoelen en ander moois dat we onderweg tegen komen.
Elke maand zijn er op een tweetal zondagen winterwandelingen naar binnen- en buitenland. Deze gaan afwisselend naar onder meer de Eifel, Ardennen en ons eigen Limburg.
De excursies duren gewoonlijk tot 16.00 òf 17.00 uur (afhankelijk van afstand, lokatie en het weer).
Om onnodig, of zelfs vergeefs, wachten van excursieleiders en -deelnemers te voorkomen gaarne tevoren opgeven bij de excursieleiders of via het e-mail adres onder aan deze pagina.
Om verzekerd te zijn van voldoende vervoer en om het aantal benodigde auto's tot een minimum te beperken dienen de deelnemers waar mogelijk onderling zelf afspraken te maken.
Richtlijn in de bijdrage voor de reiskosten: f 0,33 per kilometer (rekenwijze: aantal kilometers delen door 3 en het bedrag dan door het aantal inzittenden van de auto).
Denk bij de excursies aan stevig schoeisel en een lunchpakket, aangezien niet overal gelegenheid is om wat te gebruiken.
Bij de buitenlandse excursies natuurlijk ook uw paspoort meenemen.
Inventarisaties
De Plantenstudiegroep van het Genootschap doet mee aan de landelijke inventarisaties van de wilde flora aan Nederland. Ook Limburg is daartoe ingedeeld in ruim 3000 vierkante kilometers. In elk 'hok' wordt gekeken welke planten daar voor komen.
Ook wordt de Plantenstudiegroep ingeschakeld bij de inventarisatie van natuurterreinen.
De genoemde activiteiten worden vaak door individuele leden uitgevoerd. Ook zijn er in het voorjaar georganiseerde inventarisatie-activiteiten, vooral op dinsdagochtend (tot ongeveer 13.00 uur).
Het programma Óngerwaeg van L1 kwam toevallig onze strepers tegen. Bekijk het videoverslag.
Bestanden
Hieronder vindt u bestanden die beschikbaar gesteld worden door de Plantenstudiegroep.
Euregionale botanische bijeenkomst
De Euregio Maas-Rijn is een gebied met allerlei verschillende bodems, landschappen en milieu´s. Deze variëren van kalkrijk tot zuur, van droog tot nat, van zandgrond tot klei en van hoog tot laag. De rijkdom aan planten in zo´n beperkt gebied is hierdoor aanzienlijk.
Doel van de bijeenkomst is het aanhalen van de contacten tussen botanici aan weerszijden van de grens. We willen tijdens de bijeenkomst kennismaken met elkaars natuurgebieden betreffende de flora, het beheer, de werkwijze, activiteiten en projecten en onderzoeken of er misschien gezamenlijk projecten en activiteiten georganiseerd kunnen worden.
Op de drempel van het zomer- naar het winterseizoen is het inmiddels traditie geworden om samen een avondje lekker uit eten en uit drinken te gaan.
In een gezellige sfeer worden de herinneringen van de afgelopen excursies nog eens opgehaald.
De leden van de Plantenstudiegroep hebben een brede belangstelling. Zo worden tijdens de afsluiting van het veldseizoen soms door verschillende leden gedichten en rijmen voordragen.
Virtueel kantoor
Leden van de Plantenstudiegroep kunnen excursieverslagen, soortenlijsten en foto's bekijken via het virtuele kantoor van het Genootschap. Om ook in het besloten gedeelte rond te kunnen kijken is een toegangscode voor het virtuele kantoor nodig en moet men rechten hebben gekregen voor de werkomgeving van de Plantenstudiegroep. Leden kunnen meer informatie krijgen bij de voorzitter.
Museumtuin
De plantentuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht
In de ‘De Wevertuin’ van het Natuurhistorisch Museum Maastricht kunnen bezoekers een ruim assortiment wilde planten uit Zuid-Limburg en aangrenzend buitenland aanschouwen.
Vrijwilligers van de Plantenstudiegroep helpen bij het onderhoud van deze tuin.
Contact
De stuurgroep van de Plantenstudiegroep bestaat uit: