omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
 

Lezing GEANNULLEERD VANWEGE CORONA de flora van Nederland met een uitstap naar gezondheid en exoten

Knop bewerken

Flora van Nederland is ontwikkeld vanuit de onderwijskundige ervaring die de botanici Gerard Bögemann en Maurice Martens hebben opgedaan in hun lange carrière als docenten aan de Subfaculteit Biologie van de Nijmeegse Universiteit. De vraag hoe je in korte tijd studenten die in het diepe (moeten) springen planten in het veld kunt leren herkennen is daarbij leidend.
Flora van Nederland gebruikt daarbij moderne middelen als videofilms om planten in beeld te brengen op hun standplaats en, ook moeilijke, kenmerken te tonen. Het gebruik van teksten, beelden en gesproken toelichting zijn een handig middel om als het ware een virtuele cursus te bieden in het veld.
Het eerste deel van de lezing zal gewijd zijn aan de opbouw en het gebruik van Flora van Nederland.
In het tweede deel maken we een uitstap naar twee aspecten die van belang zijn voor gebruikers van Flora van Nederland. Het idee is ontstaan toen het boek Pollen en Hooikoorts in 2007 verschenen is: Vanaf dat moment, You tube was net mogelijk op internet, ontstond het idee om de Pollenplant van de Week in beeld te brengen. De website Pollennieuws was daarmee geboren en werd meteen populair bij hooikoortspatiënten: eindelijk een goed beeld van welke planten nou die allergene pollen produceren.
Een tweede uitstap maken we naar de mogelijkheid om exoten in beeld te brengen: er is veel voorlichting nodig om mensen er toe te brengen invasieve exoten te leren herkennen en waar gewenst mee te helpen bij de bestrijding daarvan. Een paar voorbeelden van water- en landplanten worden bij de kop gepakt.

Gegevens

OrganisatieKring Heerlen
Spreker(s)SF\martensm
TijdMaandag, 11 januari 2021, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur
Plaatshet Sjevemethoes, Sint-Pieterstraat 3, 6463CP Kerkrade
ToegangOpenbaar
OpgaveOpgeven verplicht! (kantoor@nhgl.nl)
Joomla SEF URLs by Artio