Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Een kennismaking met het Genootschap

Het Natuurhistorisch Genootschap legde in 1912 de basis voor het huidige Natuurhistorisch Museum Maastricht door een aantal verzamelingen op natuur-historisch gebied onder één dak bijeen te brengen. Later werd het museum door de gemeente Maastricht overgenomen. Het Natuurhistorisch Museum vormt tot op de dag van vandaag een belangrijke ontmoetingsplaats van leden van het Natuurhistorisch Genootschap en hier vinden dan ook veel van haar activiteiten plaats.

Al bij de oprichting was het duidelijk dat Limburg vanuit natuurhistorisch perspectief een bijzonder rijke provincie is, die de onderzoeker veel te bieden heeft. Het Natuurhistorisch Genootschap behoort inmiddels tot een van de actiefste verenigingen voor veldonderzoek in Nederland met meer dan duizend leden.

 

Vakwerk (Jeroen Gense)
De organisatie van het Genootschap

Het Genootschap heeft regionale afdelingen die 'kringen' genoemd worden. Er zijn kringen rond bijna alle grote steden in Limburg.

Veel natuuronderzoek wordt uitgevoerd door de studiegroepen van het Genootschap. Studiegroepen zijn thematisch van opzet en hebben meestal een bepaalde soortgroep centraal staan.

Fotostudiegroep
Herpetologische studiegroep
Libellenstudiegroep
Molluskenstudiegroep
Mossenstudiegroep
Paddenstoelenstudiegroep
Sprinkhanenstudiegroep
Studiegroep EPT
Vissenstudiegroep
Vlinderstudiegroep
Vogelstudiegroep
Wantsenstudiegroep
Zoogdierenstudiegroep

Het werk binnen kringen en studiegroepen kan verder georganiseerd zijn in werkgroepen. Er zijn echter ook werkgroepen op het niveau van de vereniging zelf.

Nachtvlinder Monitoring Limburg
Plantenwerkgroep Weert
Werkgroep Brunssummerheide
Werkgroep Driestruik
Werkgroep planteninventarisatie

Een deel van de activiteiten van het Genootschap is ondergebracht in aparte stichtingen.

Stichting de Lierelei

Projecten zijn activiteiten van het Genootschap met een begin- en een eindtijd en een duidelijk omschreven eindproduct. Elke geleding van het Genootschap kan projecten hebben. De opsomming hieronder is niet volledig.

Adderonderzoek
Foto Flora Limburg
Foto Portfolio
Maandblad indexering
Plantenstudiegroep excursieweb

Naast de vele activiteiten van de kringen, studiegroepen en werkgroepen zijn er een aantal grote activiteiten die jaarlijks terugkomen.

Ecotop Meinweg

Het resultaat van ons natuuronderzoek is terug te lezen in verschillende publicaties en tijdschriften. Hieronder een aantal voorbeelden.

Amfibieen en reptielenkrantje
Limburgse Vogels
PSL Nieuws