Samenvatting
Laat-kretaceische maashagedissen staan de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Toch blijken er nog heel wat haken en ogen te kleven aan de naamgeving van deze vraatzuchtige rovers, die zich 65-70 miljoen jaar geleden aan de top van de voedselketen bevonden. Recente vondsten van zowel losse tanden en wervels alsook samenhangende resten, gedaan in de diverse groeves en ontsluitingen, hebben een revisie mogelijk gemaakt. Daarbij is een aantal soorten herkend die nieuw zijn voor het gebied; deze worden hier voorgesteld. Alle mossasaurier-soorten worden beschreven en hun tanden afgebeeld. De collecties van Natuurhistorisch Museum Maastricht en een aantal particuliere verzamelingen worden gereviseerd. De afbeeldingen moeten het voor verzamelaars mogelijk maken hun eigen mosasaurier-materiaal op naam te brengen. Daarnaast wordt eindelijk bepaald aan de hand van een monster van het blok waarin zich het type exemplaar van Mosasaurus hoffmani Mantell, 1829 bevindt, uit welke laag dit afkomstig is. Een staartwervel van Plioplatecapus marchi Dollo, 1882, die bijtsporen van een kleine, aasetende haai vertoont, wordt ook afgebeeld.
Inhoudsopgave
OPNIEUW VOOR HET VOETLICHT
LAAT-KRETACEISCHE MOSASAURIERS UIT LUIK-LIMBURG. Nieuwe vondsten leiden tot nieuwe inzichten
Inleiding
Bestudeerde collecties
Opmerkingen in de kantlijn
Twee nieuwe mosasauriers
Het materiaal
Wat eten we vandaag?
Tot slot
DE STATEGIE VAN HET TYPE EXEMPLAAT VAN MOSASAURUS HOFFMANNI MANTELL, 1829, "HET GROTE DIER VAN MAASTRICHT", BEPAALD
Inleiding
Stratigrafie
Bioklasten
Resultaten
Conclusie
SHARK TOOTH MARKS ON A VERTEBRA OF THE MOSASAUR PLIOPLATECARPUS MARSHI FROM THE LATE MAASTRICHTIAN OF BELGIUM
Geographical and stratigaphical setting
Description
Discussion
Conclusion
Colofon
Maashagedissen.
Laat-kretaceische Mosasariers uit Luik en Limburg.
Publicatie van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Reeks XLI aflevering 1
Auteurs:
Nathalie Bardet, Rudi W. Dortangs, P.J. (Sjeuf) Felder, Douwe Th. de Graaf, John W.M. Jagt, Marcel M.M. Kuypers & Hans H.G. Peeters
Uitgave van de Stichting Natuurpublicaties Limburg (SNL).
ISSN: 0374-955X
© 1998 Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, Maastricht. Niets uit deze publicatie mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.